U wilt op internet veilig kunnen posten, shoppen en doorklikken

Dat kan. Als u een aantal spelregels kent en weet waar u op moet letten. Net zoals u thuis de deur achter u op slot doet, in de wetenschap dat dieven zo niet binnen kunnen komen.

In de Workshopreeks Veilig op Internet leert u waar u op moet letten om veilig te kunnen internetten, telefoneren en welke gegevens u beter niet kunt afgeven aan derden. Met maximaal 20 personen gaan we in op de gevaren die het dagelijks gebruik van internet met zich meebrengen en hoe we ons daartegen kunnen verdedigen.

De workshop is geschikt voor particulieren, scholen en verenigingen.

Duur en inhoud

In een serie van vier workshops wordt u weerbaar tegen alle gevaren van internet en social media. U leert waar u op moet letten om veilig te kunnen internetten, telefoneren en welke gegevens u beter niet kunt afgeven aan derden.

En u leert over de vele andere zaken waarmee u dagelijks wordt geconfronteerd via het internet. Zoals fraude, phising, koop- en verkoopfraude, inbreuk op privacy door eigen gedrag of het gedrag van anderen. Ook wordt ingegaan op de wetgeving rondom internet privacy zoals de privacywet AVG en de nieuwe betaalwet PSD2 (de nieuwe wet waarin banken worden verplicht uw gegevens te verstrekken aan derden).

U krijgt uitleg over veilig shoppen, betalen en bankieren via internet en welke sites u beter links kunt laten liggen. En u krijgt uitleg over de noodzaak van het beveiligen van uw social media zoals Facebook en Instagram. Want zegt u nu zelf: u gooit uw leven toch niet op straat?

Als laatste gaan we met de groep in discussie over hoe sociaal de social media nu werkelijk zijn. Dit geeft in het algemeen verrassende inzichten!

De cursus bestaat uit vier praktische workshops, die afzonderlijk gevolgd kunnen worden.

Cybercrime herkennen

In dit eerste deel wordt ingegaan op alle vormen van cybercrime, zoals virussen, malware, hacken en identiteitsfraude. We zien voorbeelden van cybercrime via internet, sms en social media en u leert hoe u deze kunt herkennen. Verder leert u welke gegevens u beter niet kunt afgeven en hoe u zich kunt wapenen tegen cybercrime.

Verdedig je tegen fraude

In dit blok wordt ingegaan op fraude via het internet en de telefoon, zoals phising en koop- en verkoopfraude. U leert wat voor trucjes fraudeurs gebruiken en u krijgt praktische tips om deze te herkennen en u ertegen te verdedigen.

Privacy is een recht

Dit deel gaat over privacy. In dit blok wordt aandacht gegeven aan cookies, de privacywet AVG en de nieuwe betaalwet PSD2. Wat houden deze wetten in en wat betekent dit voor u? Ook leert u welke rechten u heeft op het gebied van privacy op internet en hoe u deze rechten kunt inzetten. Natuurlijk gebruiken we ook in deze workshop weer tal van voorbeelden uit de praktijk.

Is social media wel sociaal?

We gaan eerst in op fraude via social media, nepnieuws en de negatieve effecten die social media kunnen meebrengen. Ook staan we stil bij de wereld achter nepnieuws en negatief nieuws. Wie zijn de mensen die dit soort berichten plaatsen en waarom doen zij dit? Wat is de rol van bijvoorbeeld Facebook hierin? Aan de hand van de informatie uit dit blok volgt aansluitend een discussie, waar hier verder op wordt ingegaan. Door inzicht hierin te krijgen kunnen mensen beter omgaan met de impact van social media op nieuws en de eigen omgeving.

Mee naar huis

Aan het einde van elke workshop krijgt u een samenvatting van het geleerde die u kunt gebruiken als handreiking tijdens het internetten.